Væddemål på heste har en lang historie bag sig og i denne artikel vil du kunne lære mere om alt fra hestevæddeløbets historie, spilletyper og meget mere.

I vores Betting 101 – Hestevæddeløb får du alt den grundlæggende viden om hestevæddeløb, hvordan og hvor du kan spille på hestevæddeløb.

Lær om Hestevæddeløb

Nedenstående tekst er udgivet under Creative Commons Navngivelse/Del på samme vilkår 3.0 og er oprindeligt fundet på Wikipedia.

Hestevæddeløb er en sport, hvor to eller flere ryttere, eller kuske, rider eller fører en hest over en given distance i konkurrence om hvem, der kommer først i mål. Det er en af de ældste sportsgrene og det grundlæggende formål med sportsbegivenheden – at finde ud af hvilken hest der er hurtigst – har alle dage været det samme.

Hestevæddeløb kan afvikles på mange måder. Forskellige lande og regioner har hver udviklet deres traditioner: der kan deltage en bestemt hesterace, der kan være forhindringer på banen, distancerne kan være forskellige, banens underlag kan variere og hestene kan løbe i forskellige gangarter.

I Danmark er de mest populære hestevæddeløb travløb og galopløb.

Hestevæddeløb kan afvikles alene med det rent sportslige formål at se, hvem der kommer først, men som navnet antyder, er der oftest knyttet et økonomisk element til begivenheden, idet tilskuere og andre kan indgå væddemål om, hvorledes hestene i løbet placerer sig. Den globale industri knyttet til spil (væddemål) på heste blev i 2008 anslået at omsætte for 85,2 mia. euro.

Kort Introduktion til Historien bag Hestevæddeløb

Hestevæddeløb har en lang historie bag sig og er blevet praktiseret siden tidernes morgen i civilisationer, der har kendt til heste. Arkæologiske fund viser, at hestevæddeløb er blevet praktiseret i antikkens Grækenland, Babylon, Syrien og Det gamle Egypten. Konkurrence mellem heste (og hestenes ryttere) spiller også en væsentlig rolle i mytologien og overleveringerne, eksempelvis hestevæddeløbet mellem Odin på hesten Sleipner og jætten Hrungner på Guldfaxe i den nordiske mytologi.

Kapløb med hestetrukne stridsvogne var en af de mest populære forlystelse i antikkens Grækenland og Rom og i det Byzantinske Rige. Såvel kapløb med stridsvogn som kapløb med heste redet af ryttere var en del af programmet ved Antikkens olympiske lege i 648 f.Kr. og indgik også ved de panhellenske fester. I Romerriget var ridesport med ryttere og medstridsvogne vigtige begivenheder og betydningen og populariteten fortsatte op i middelalderen. Fra midten af 1400-tallet og indtil 1882 blev forårskarnevalet i Rom afsluttet med et hestevæddeløb, hvor mellem 15 og 20 heste uden rytter løb ad Roms gade Via del Corso. Tilsvarende hestevæddeløb, med og uden ryttere er blevet afholdt i Italien i middelalderen, herunder det fortsat eksisterende Palio di Siena.

I England udvikledes siden 1600-tallet hesteracen engelsk fuldblod til brug for galopløb, hvilket blev en særdeles populær sport for aristokratiet og det britiske kongehus, hvilket gav sporten tilnavnet “Sport of Kings”.

Ridesport i form af forskellige konkurrencer og løb har gennem tiderne været en populær publikumsport, og har givet rytterne mulighed for at træne deres færdigheder, der var brugbare i krig. Heste har helt frem til midten af det 20. århundrede spillet en vigtig militær rolle og mange ridesportsgrene har resulteret i bevarelse af færdigheder, der ellers ville være gået tabt efter at hestes militære betydning forsvandt.

Typer af Hestevæddeløb

Der findes en række forskellige typer af hestevæddeløb, herunder:

  • Galopløb, hvor hesten galoperer fra start til mållinje på en flad bane, enten ligeud eller i en oval.
  • Steeplechase (i Storbritannien og Irland kaldet (National Hunt racing), hvor hestene løber over en bane med forhindringer i form af gærder, vandgrave m.v.
  • Travløb, hvor hestene i gangarten trav trækker en vogn (en sulky) fra start til mål.
  • Distance, hvor hestene løber over skiftende terræn over længere distancer, typisk mellem 40 og 160 km.

Til de forskellige typer af hestevæddeløb anvendes forskellige racer. Til galop anvendes oftest engelsk fuldblod, men der anvendes også Quarter horse, arabere, Paint og Appaloosa. Steeplechase rides oftest med engelsk fuldblod eller heste krydset med fuldblodsheste. Trav domineres af travheste i forskellige varianter. Travheste baseret på avlslinjer i Nordamerika, Frankrig og Rusland er dominerende.

Spil på Heste

Ved mange løb er der tilknyttet et arrangement, hvor publikum og andre kan spille på løbets udfald. Spil på heste er forbudt på nogle baner, bl.a. på nogle baner i Nordamerika.

Er spil tilladt, kan disse afvikles ved en totalisator, hvilket indebærer, at alle indsatser placeres i en pulje, der herefter deles mellem de spillere, der havde spillet på løbets resultat. I nogle lande, særlig Storbritannien, Irland og Australien, anvendes oftere et spil, hvor en bookmaker stiller odds, der på den måde giver faste odds, der således ikke er afhængig af, hvorledes andre spillere placerer deres indsats. Totalisatorspil giver ikke blot penge til vinderne i spillet, men er også i flere lande pålagt skat og er derved en indtægtskilde for staten.

I Danmark havde Statens tipstjeneste (i dag Dantoto) tidligere monopol på spil på heste.

Typer af spil

Der er altid blevet spillet på, hvilken hest, der kom først over målstregen (i Danmark kaldet “vinder”). Herudover udbydes i Danmark følgende spil[12]:

  • Plads: Der spilles på, at en hest bliver blandt de tre første over målstregen
  • Tvilling eller Komb: Der spilles på, hvilke to heste, der bliver nr. 1 og nr. 2 (i rigtig rækkefølge)
  • Trio: Der spilles på hvilke tre heste, der bliver nr. 1, 2 og 3 (i rigtig rækkefølge)

Herudover kan der kombineres med de forskellige spiltyper på forskellige løb.

Spil på Hestevæddeløb hos Danske Spil

Hos Danske Spil kan du spille på hestevæddeløb via deres Dantoto sektion.